De klok tikt langzaam door...

Naar overzicht Offerte aanvragen

Gepubliceerd op 31 december 2017 door Immanuel Livestro

De klok tikt langzaam door...

De laatste uren en minuten van 2017 glijden langzaam voorbij en voor je het weet sta je dan op de drempel van het nieuwe jaar – 2018.

Op een dag als vandaag kijk ik altijd terug – op mijn schoot ligt de lijst met namen van mensen die in 2017 “Uit de tijd” zijn gegaan. Een mooie uitdrukking. Zij die gestorven zijn worden niet langer op gejaagd door de klok. Een oude traditie is dan ook om in het huis van de overledene de klok stil te zetten op het tijdstip van overlijden. Om zo te benadrukken dat de overledene uit de tijd is gegaan, maar ook voor de nabestaanden staat de tijd even stil. Een tijd van rouw, verdriet en afscheid nemen breekt aan.

Mijn lijst met namen is groter dan in alle jaren dat ik uitvaartleider ben geweest. Ten opzichte van 2016 hebben we met onze onderneming 115 procent gedaan. Maar eigenlijk kan en wil ik niet dit in getallen uitdrukken. Want het maakt niet uit hoeveel uitvaarten je verzorgd maar hoeveel je erbij betrokken bent wat het van je kost. Want iedere overledene is er voor zijn nabestaande 1 te veel. Wel zijn we dankbaar dat we zoveel families tot steun mochten zijn.

Mijn vinger gaat naar de lijst van namen en elke naam verteld een uniek verhaal en zijn weer bijzondere mensen bij betrokken. Sommige families kende ik al langer en heb ik bijvoorbeeld voor de tweede ouder de uitvaart mocht verzorgen, maar ook veel nieuwe families mogen leren kennen. Allemaal families die vanavond hun geliefde zullen missen en beseffen dat 2017 hen iets heeft afgenomen. Sommigen hebben het een plekje kunnen geven en anderen worstelen er nog iedere dag mee. Rouw is ongrijpbaar en grillig. Maar is 1 ding dat verzacht en dat is naastenliefde.

Nu we op de drempel van het nieuwe jaar staan en veel mensen goede voornemens hebben, mag ik er ook 1 voorstellen. Misschien dit jaar eens omzien naar iemand die een geliefde verloren heeft. Laten we naastenliefde zaaien zodat we op een dag als we het zelf nodig hebben ook mogen oogsten.

Nog een paar uur te gaan en Nederland gaat knallend het oude jaar uit.
Maar laten we misschien 1 voor twaalf als de klok aftelt ook een minuutje stil staan bij diegene die in 2017 uit de tijd zijn gegaan…

Wat mensen vinden over Livestro Uitvaartzorg

Samen met u gaan we de uitvaart vormgeven die bij de overledene en u past. Omdat ieder persoon een persoonlijk afscheid verdient. Wij doen dat vanuit onze betrokkenheid en liefde voor de medemens. Hier kunt u lezen hoe anderen dit ervaren hebben.

Alle beoordelingen Plaats referentie