Moet er een monument komen voor de 'knekelput' in Voorthuizen? (Omroep Gelderland)

Naar overzicht Offerte aanvragen

Gepubliceerd op 10 juni 2019 door Wim van Amerongen

Moet er een monument komen voor de 'knekelput' in Voorthuizen? (Omroep Gelderland)

VOORTHUIZEN - Het is misschien wel het meest troosteloze plekje op veel begraafplaatsen: het verzamelgraf. In de volksmond ook wel 'knekelput' genoemd. Wanneer een graf wordt geruimd worden de overblijfselen in de put gedumpt. Voor Immanuel Livestro uit Voorthuizen een triest tafereel. Hij wil daarom een monument op begraafplaats Diepenbosch.

Mijn oog werd gevangen door de betonnen plaat in de grond met een metalen putdeksel met een zwaar hangslot eraan', vertelt hij. Wanneer graven na jaren niet meer worden bijgehouden of verhuurd, worden deze geruimd. Hierdoor ontstaat er weer ruimte om nieuwe graven te maken. 'In deze betonnen kelder komen uiteindelijk alle menselijke resten die gevonden worden bij het ruimen van graven. Voor velen de allerlaatste rustplaats op aarde.'

VERBRANDEN NIET GEPAST

Hoe langer Livestro erover nadacht, des te meer hij voelde dat er iets moest worden gedaan. 'Ik bedacht mij dat het misschien mooi zou zijn om de gemeente toestemming te vragen of we daar een monument mogen plaatsen.' Hij schreef daarom een gedicht om ze te overtuigen.

Het verbranden van menselijke resten is voor veel begraafplaatsen niet gepast. Mensen kiezen er bewust voor om niet gecremeerd te worden. Daarom worden resten op deze manier verwerkt. Livestro hoopt dat het monument zorgt voor meer respect voor de knekelput.

Het gedicht:

De mensen zonder namen
De mensen zonder namen
Zij rusten hier tezamen
Verzamelde knekels in een put
Maar wat is daarvan het nut
De mensen zonder namen
Zij rusten hier tezamen
Is deze plaats dan echt het einde van dit aardse bestaan?
Totdat ook zij uit eindelijk tot stof zullen vergaan
De mensen zonder namen
Zij Rusten hier tezamen
Ik kijk, mijmer en buig mijn hoofd als een laatste groet
En besef dat op een dag men dit ook voor mij doet…

© Immanuel Livestro

Kijk hier naar Immanuel Livestro op Omroep Gelderland over de knekelput van de begraafplaats in Voorthuizen

 

Wat mensen vinden over Livestro Uitvaartzorg

Samen met u gaan we de uitvaart vormgeven die bij de overledene en u past. Omdat ieder persoon een persoonlijk afscheid verdient. Wij doen dat vanuit onze betrokkenheid en liefde voor de medemens. Hier kunt u lezen hoe anderen dit ervaren hebben.

Alle beoordelingen Plaats referentie