Rituelen veranderen

Naar overzicht Offerte aanvragen

Gepubliceerd op 6 februari 2020 door I.Livestro

Rituelen veranderen

Vroeger als iemand was overleden, deed men de gordijnen dicht en die bleven dicht totdat de overledene was begraven.
Men zette de klok stil en over de spiegel werd een laken gedaan.
De buren en ook andere familieleden in het dorp rouwden mee. Men deed dit door de gordijnen half dicht te doen. En wel aan de kant waar het sterfhuis was. Tekenen van rouw zodat men wist wie er mee rouwden.

Soms werd er een rouwkamer in de boerderij of huis ingericht. Dit was een frame van buizen waarop zware (meestal zwarte en later grijze) velours gordijnen werden gehangen. Hierdoor ontstond er een kamer waarin de kist van de overledene geplaatst kon worden.

Later was men het meer gewoon om de overledene op te baren in een uitvaartcentrum. Al zien we dit steeds minder gebeuren. Thuis opbaren is iets wat steeds gewoner wordt. En dan niet in een rouwkamer in een kist maar soms gewoon op bed. Net of de overledene ligt te slapen.

Geen aanzegger meer die langs de deuren gaat, maar rouwkaarten via de post of soms al digitaal via e-mail.

Werd vroeger de kist met de zwarte lijkkoets naar de kerk of begraafplaats gebracht, doen we nu dat vaak met een rouwauto, die niet perse zwart maar vaak grijs of zelfs wit mag zijn. Of met de rouwbus of de omnibus (de variant met paarden) waarbij de kist in de bus staat en de familie eromheen zit.

Mochten er vroeger vaak geen bloemen, zien we nu steeds vaker bloemen op de kist en In plaats van een schepje zand worden bloemblaadjes, rozen of zelfs bellen blazen bij een graf als laatste groet gebruikt. In 2011 t/m 2018 hadden we wel eens ballonen, maar door milieuvervuiling doen we dat tegenwoordig niet meer bij het afscheid. Maar kunnen we wel witte rouwduiven laten vliegen.

Gingen we vroeger allemaal in het zwart naar een uitvaart, zien we nu steeds vaker dat mensen mogen komen zoals ze zijn en ja, dat kan dus nog steeds zwart zijn.
Ook ik als uitvaartondernemer en begeleider bij de uitvaart, vraag meestal hoe men wil dat ik gekleed ga. Wel of niet in Jacket (slipjas met streepjes broek), zoja, zwart of grijs. Wel of geen hoed en indien wel, dan de zwarte, de antraciet of licht grijze hoed. Of liever in pak en nog een voorkeur van kleur?
Ieder mens is anders. Iedere uitvaart is anders en vraagt om andere rituelen.

Rituelen - de een zweert erbij en zegt dat het op een bepaalde manier hoort en de ander heeft er niets meer bij.
Het begrip dat iets hoort, verdwijnt langzaam maar zeker naar de achtergrond en steeds meer mag.
Uitvaarten worden hierdoor persoonlijker en anders. Maar rituelen blijven. Waarom? Omdat zij ons helpen bij het afscheid nemen en ons rouwproces.

Zijn er rituelen waar u waarde aan hecht? Of die u graag bij uw afscheid zou willen gebruiken.

Ik weet er wel al 1 voor mijn uitvaart. Als ik mijn laatste ritje moet maken, dan wel in een zwarte lijkkoets met zwarte paarden en kleden. Dit omdat ik dit werk zoveel jaren heb mogen doen.

(Notitie: de foto is een huis van rouw in Antwerpen in vroegere tijden)

Wat mensen vinden over Livestro Uitvaartzorg

Samen met u gaan we de uitvaart vormgeven die bij de overledene en u past. Omdat ieder persoon een persoonlijk afscheid verdient. Wij doen dat vanuit onze betrokkenheid en liefde voor de medemens. Hier kunt u lezen hoe anderen dit ervaren hebben.

Alle beoordelingen Plaats referentie