Begraven of cremeren of...
Natuurbegraafplaatsen in Nederland.
Begraven in de natuur begint steeds meer terrein te winnen. Om weer terug te gaan naar de natuur en zo de cirkel van het leven te benadrukken, spreekt steeds meer mensen aan.
In Assel, Hoog-Soeren is de oudste natuurbegraafplaats van Nederland te vinden. Toch zouden we dit vandaag de dag niet meer een natuurbegraafplaats noemen omdat daar nog steeds grafmonumenten op de graven te vinden zijn. Dit betekent dat je er ook onderhoud aan hebt.
Natuurbegraafplaats Heidepol tussen Ede en Arnhem is een goed voorbeeld van een moderne natuurbegraafplaats. Daar kun je je eigen plekje in de natuur uitzoeken waar je eeuwig kunt blijven liggen. Want nadat dit terrein vol ligt, wordt het beschermd natuurgebied. Op je graf wordt een boomschijf gelegd waar jouw naam, geboorte- en sterfdatum kan worden gezet, maar deze schijf zal langzaam in de natuur opgaan en dan is jouw graf altijd nog terug te vinden via de exacte gps-coördinaten die per graf zijn vastgelegd. Het voordeel van zo’n begraafplaats ten opzichte van cremeren is dat je eenmalig kosten maakt en je dan wel een plekje hebt waar jouw nabestaanden naartoe kunnen maar niet hoeven. En het weer teruggaan naar de natuur geeft ook velen een fijn en veilig gevoel.
Resomeren
Resomeren (ook wel Hydrolyse genoemd) is een moderne manier waarbij een lichaam in drie uur wordt ontbonden. Volgens de uitvinder, Sandy Sullivan (Schotland) is resomeren milieuvriendelijker dan cremeren. Na resomatie blijft van het lichaam alleen een klein beetje poeder over. Alleen is dit nog niet bij de wet geregeld maar net als indertijd met het cremeren, worden er al wel installaties gebouwd en maken de grote ondernemingen als Yarden zich hard voor invoer van deze milieuvriendelijke manier van afbreken.