Spoed? 24/7 bereikbaar Bel 06 11111 456

Hoe en waar opbaren?

Naar overzicht Offerte aanvragen Door Immanuel Livestro

Hoe en waar opbaren?

Men weet meestal niet waar en wanneer men komt te overlijden. Soms gebeurt dit thuis maar men kan net zo goed in een ziekenhuis komen te overlijden. Of bij een ongeval. Indien je komt te overlijden in een ziekenhuis zul je na jouw overlijden eerst worden overgebracht naar het mortuarium van het ziekenhuis en bij een ongeval zul je vaak eerst naar een uitvaartcentrum worden gebracht.

Maar daarna komt men vaak voor de vraag te staan waar het lichaam de week voor de uitvaart bewaard wordt en er gelegenheid is om afscheid te nemen. Een aantal jaren geleden gebeurde dit meestal in een uitvaartcentrum maar vandaag de dag kiest men steeds vaker voor een thuis opbaring.

Het voordeel hiervan is dat men niet naar een vreemd gebouw moet maar de overledene kan in zijn eigen vertrouwde omgeving blijven. Want ook al kent een uitvaartcentrum soms mooie 24-uurskamers, het blijven huizen die de dood vertegenwoordigen en waar wij als levenden liever niet komen.

In de kist of op bed opbaren.

Thuis opbaren is dus steeds meer in opkomst ook omdat we steeds beter een lichaam mooi kunnen houden na een overlijden.

Bij een thuis opbaring kan je, naast dat je iemand kan opbaren in de kist, ook ervoor kiezen om iemand op bed op te baren. Naast het voordeel dat we iemand beter kunnen koelen in een bed dan in een kist (dit omdat we direct op het lichaam kunnen koelen), is het vooral de natuurlijke wijze van opbaren die de mensen aanspreekt. Een kist vertegenwoordigt toch ook de dood en geeft afstand, terwijl als er iemand op zijn eigen bed ligt het vaak lijkt of deze persoon slaapt. In de praktijk zie je dat men eerder de overledene gaat aanraken of een stoel pakt om zo naast de overledene te gaan zitten. Er is geen afstand.

Thanopraxie – tijdelijke balseming

Ook zou je kunnen kiezen voor tijdelijke balseming. Dan hoef je niet te koelen en ziet de overledene er ook ineens weer beter uit. Kleur komt weer terug en zaken als verkleuring van nagels en oren etc blijven meestal achterwege. Men pompt dan het bloed uit de aderen en vult deze met een vloeistof die ontbinding tegen gaat. Ook doet men dit met alle weke lichaamsdelen als blaas, maag en darmen. Het nadeel dat ik weleens hoor, is dat je dus niet het natuurlijke proces van aftakeling ziet gebeuren, wat moet ons helpen om het besluit te nemen de kist te sluiten, want vaak blijft de overledene er de hele opbaar periode goed uit zien. Wel is dit aan te raden in de warme zomermaanden of als bij het overlijden het proces van ontbinding gelijk al zichtbaar is. Ook dit balsemen kan gewoon thuis gebeuren.

Offerte aanvragen

Vraag vrijblijvend een kostenraming bij ons op voor een uitvaart.

Onze medewerkers