Spoed? 24/7 bereikbaar Bel 06 11111 456

Corona update met betrekking tot uitvaarten.

Laatste update: Met ingang van 9 november mogen (voor de komende 2 weken) slechts 30 mensen aanwezig zijn bij een uitvaart. (Kinderen onder de 13 en medewerkers uitvaartonderneming - funeral speaker / organist / technicus / dominee uitgezonderd.) Mits de 1,5 meter kan worden gewaarborgd.

Corona heeft ervoor gezorgd dat uitvaarten en het regelen van uitvaarten er ineens heel anders uitzien en dat het niet altijd mogelijk is om alle wensen van een overledene en nabestaanden uit te voeren. Wij van Livestro Uitvaartzorg zullen er alles aan doen om u ook in deze moeilijke periode bij te staan om zo alsnog een mooi en passend (maar ook veilig) afscheid te verzorgen. 

Het regelgesprek:

Na een overlijden (of soms ook al lang voor een uitvaart) vindt er een regelgesprek plaats. Dit gesprek kan nog steeds doorgaan op lokatie, mits degenen die bij het gesprek aanwezig zullen zijn, geen covid19 hebben of corona gerelateerde klachten vertonen. Hiervoor kan de uitvaartleider bij u thuis langskomen. Hier moet wel de 1,5 meter maatregel worden gehandhaafd en mogen er ook maar 3 mensen aanwezig zijn. (Kinderen worden niet mee gerekend.) Ook kunt u ervoor kiezen om naar ons coronaproof kantoor te komen. Ook daar kunnen we gescheiden door glasschermen gewoon live met een kopje koffie of thee een gesprek voeren. Mocht er wel corona in het spel zijn of heeft u de voorkeur om de uitvaart van op afstand te regelen, kunnen wij dit ook via videobellen doen.

De laatste verzorging en opbaring:

Indien er geen sprake is van Corona kan de persoon gewoon ook worden verzorgd zoals wij gewend zijn en mag de familie daarbij aanwezig zijn en meehelpen indien zij dit willen. En ook een thuisopbaring is toegestaan. Houd er wel rekening mee dat er bij een thuisopbaring slechts 2 mensen per dag de daarna volgende weken op rouwbezoek mogen komen. In een uitvaartcentrum geldt deze beperking niet. 

Mocht de persoon door corona zijn overleden, moet de persoon eerst 3 dagen worden gekoeld waarna de verzorging door ons plaatsvindt, maar waarbij helaas de familie vanuit veiligheidsoogpunt niet mag assisteren. Daarna kan de overledene alsnog thuis worden opgebaard.

De uitvaart:

Voor een uitvaart geldt geen maximum aantal mits de 1,5 meter kan worden gewaarborgd. (Let op: tijdelijk is dit aantal teruggebracht naar maximum 30 man.) Verder moet er ontsmettingsmiddel bij binnenkomst worden gebruikt om de handen te ontsmetten. 

Het is niet toegestaan om handen te geven of ander lichamelijk contact te hebben. Dus helaas mogen we elkaar ten tijde van corona niet troosten door een arm om iemand heen te slaan of elkaar te knuffelen etc. 

Tijdens de uitvaart mogen mensen van 1 huishouden bij elkaar zitten, maar tussen anderen zal de 1,5 meter moeten worden gewaarborgd.

Ook moeten er tijdens elke verplaatsing tijdens een uitvaart mondkapjes worden gedragen. Zodra u zit of het woord moet voeren vooraan in de dienst mag hij dan even af.

De condoleance en/of nazit:

Omdat tot half december de horeca gesloten is, zijn de mogelijkheden van condoleren  beperkt. Wel mag dit plaatsvinden in een uitvaartcentrum, crematorium of een speciaal bestemde uitvaartlocatie. Daar mogen wel consumpties worden aangeboden. (Wel wordt momenteel op veel locaties geen alcohol aangeboden.) En momenteel telt ook hier het maximum van 30 personen. Wel zal er een registratie van de aanwezigen, incl. telefoonnummer, moeten plaatsvinden.

Verder heeft de condoleance de beperking dat men de 1,5 meter moet handhaven en de gasten die langs de familie lopen mondkapjes moeten dragen. Hierdoor raden wij momenteel een aparte condoleanceavond niet aan en geven het advies om voor een online condoleance te kiezen. Om dit te stimuleren, bieden wij dit ten tijde van Corona ook gratis aan.

Een nazit is wel mogelijk, maar ook hier moeten we er wel op letten dat je op je plaats moet blijven zitten. (Zodat dus niet onnodig gelopen wordt.) Geen handen schudden of ander contact. En tijdens de verplaasting op de locatie moeten er mondkapjes gedragen worden.

We kunnen goed begrijpen dat alle bovenstaande regels vragen oproepen of dat u nog andere vragen heeft. Schroom dan niet om ons te bellen of te mailen. Want ook ten tijden van corona willen wij uw steun zijn.