Spoed? 24/7 bereikbaar Bel 06 11111 456

Corona update met betrekking tot uitvaarten.

Corona maatregelen update (dinsdagavond 20 april 2021):

Vanaf 28 april mogen er ipv 50 mensen 100 mensen bij een uitvaart aanwezig zijn!!

(Wel met de aantekening dat veel ruimten niet groot genoeg zijn om 100 man toe te laten. Omdat wel de 1,5 meter afstand gewaarborgd moet blijven)

Daarnaast vervalt de avondklok en mag je ook 2 bezoekers ipv 1 per dag thuis ontvangen. Dit betekend dat er iets meer kan bij een thuisopbaring maar helaas nog niet veel.

Laatste corona update (20 jan 2021):  Er verandert wel iets...maar niet veel...

Vanmiddag op de persconferentie kregen we te horen dat het aantal gasten op een uitvaart voorlopig naar beneden is bijgesteld van 100 naar 50. Dit lijkt een grote sprong en ja, het is inderdaad een halvering. Maar in de praktijk betekent het vaak niet veel omdat er maar weinig locaties zijn waar we zoveel mensen kwijt kunnen, omdat we ons ook daar aan de 1,5 meter maatregel moeten houden. De diverse aula's in ons werkgebied laten die 50 niet eens toe en zitten we met 30 mensen al aan ons maximum.

Daarnaast zal er vanaf as zaterdag een avondklok komen. Maar natuurlijk zullen wij ons werk mogen blijven doen en komen wij ook gewoon tijdens de avondklok de overledene verzorgen en ophalen.

Wel zal dit een belemmering kunnen zijn bij een avondcondoleance, maar met alle maatregelen die al gelden, raden wij dit nu sowieso al af en zal bijna niemand hier nu voor kiezen. Als alternatief bieden we nu het gratis online condoleren aan en we zien hoeveel gebruik daarvan gemaakt wordt. En ook hoeveel moeite men neemt daar een bemoedigende boodschap achter te laten.

Het terugbrengen van 2 naar 1 bezoeker per huis is inderdaad ook een halvering maar of je nu 1 of twee mensen per dag op rouwbezoek mag krijgen, maakt helaas niet veel uit. Wel maakt dit een keuze voor een thuisopbaring wat gecompliceerder helaas. Wel maakt dit dat we een goede keuze maken hoe we het regelgesprek gaan voeren. 

Al met al wordt het er niet veel slechter op in de praktijk, maar helaas ook niet veel beter. Het enige wat wij kunnen doen is u ook hierin te ondersteunen en ervoor te zorgen dat er toch een mooi en waardig afscheid gerealiseerd gaat worden. En gelukkig horen wij nog steeds dat dit zo ervaren wordt door de families waarvoor wij de uitvaarten mogen verzorgen.

Met u zien we uit naar een tijd zonder corona, maar zetten we nu onze schouders eronder. Zeker nu corona in ons gebied steeds meer slachtoffers weet te maken.

Heel veel sterkte gewenst en laten we de moed niet verliezen.

Het regelgesprek:

Na een overlijden (of soms ook al lang voor een uitvaart) vindt er een regelgesprek plaats. Dit gesprek kan nog steeds doorgaan op lokatie, mits degenen die bij het gesprek aanwezig zullen zijn, geen covid19 hebben of corona gerelateerde klachten vertonen. Hiervoor kan de uitvaartleider bij u thuis langskomen. Hier moet wel de 1,5 meter maatregel worden gehandhaafd en mogen er ook maar enkel mensen uit 1 huishouden aanwezig zijn. Ook kunt u ervoor kiezen om naar ons coronaproof kantoor te komen. Ook daar kunnen we gescheiden door glasschermen gewoon live met een kopje koffie of thee een gesprek voeren. Mocht er wel corona in het spel zijn of heeft u de voorkeur om de uitvaart van op afstand te regelen, kunnen wij dit ook via videobellen doen.

De laatste verzorging en opbaring:

Indien er geen sprake is van Corona kan de persoon gewoon ook worden verzorgd zoals wij gewend zijn en mag de familie daarbij aanwezig zijn en meehelpen indien zij dit willen. En ook een thuisopbaring is toegestaan. Houd er wel rekening mee dat er bij een thuisopbaring slechts 1 persoon per dag, de komende weken op rouwbezoek komen. In een uitvaartcentrum geldt deze beperking niet. 

Mocht de persoon door corona zijn overleden, moet de persoon eerst 3 dagen worden gekoeld waarna de verzorging door ons plaatsvindt, maar waarbij helaas de familie vanuit veiligheidsoogpunt niet mag assisteren. Daarna kan de overledene alsnog thuis worden opgebaard.

De uitvaart:

Voor een uitvaart geldt een maximum van 50 mits de 1,5 meter kan worden gewaarborgd. Verder moet er ontsmettingsmiddel bij binnenkomst worden gebruikt om de handen te ontsmetten.

Het is niet toegestaan om handen te geven of ander lichamelijk contact te hebben. Dus helaas mogen we elkaar ten tijde van corona niet troosten door een arm om iemand heen te slaan of elkaar te knuffelen etc. 

Tijdens de uitvaart mogen mensen van 1 huishouden bij elkaar zitten, maar tussen anderen zal de 1,5 meter moeten worden gewaarborgd.

Ook moeten er tijdens elke verplaatsing tijdens een uitvaart mondkapjes worden gedragen. Zodra u zit of het woord moet voeren vooraan in de dienst mag hij dan even af.

De condoleance en/of nazit:

Omdat de horeca gesloten is, zijn de mogelijkheden van condoleren  beperkt. Wel mag dit plaatsvinden in een uitvaartcentrum, crematorium of een speciaal bestemde uitvaartlocatie. Daar mogen wel consumpties worden aangeboden. (Wel wordt momenteel op veel locaties geen alcohol aangeboden.) Dit mogen 50 personen zijn als de uitvaart en nazit op dezelfde locatie plaatsvinden - bij een andere locatie mag dit dan 30 personen zijn. Wel zal er een registratie van de aanwezigen, incl. telefoonnummer, moeten plaatsvinden.

Verder heeft de condoleance de beperking dat men de 1,5 meter moet handhaven en de gasten die langs de familie lopen mondkapjes moeten dragen. Hierdoor raden wij momenteel een aparte condoleanceavond niet aan en geven het advies om voor een online condoleance te kiezen. Om dit te stimuleren, bieden wij dit ten tijde van Corona ook gratis aan.

Een nazit is wel mogelijk, maar ook hier moeten we er wel op letten dat je op je plaats moet blijven zitten. (Zodat dus niet onnodig gelopen wordt.) Geen handen schudden of ander contact. En tijdens de verplaasting op de locatie moeten er mondkapjes gedragen worden.

We kunnen goed begrijpen dat alle bovenstaande regels vragen oproepen of dat u nog andere vragen heeft. Schroom dan niet om ons te bellen of te mailen. Want ook ten tijden van corona willen wij uw steun zijn.