Het regelgesprek: uitvaart regelen na overlijden

Bij het regelen van een uitvaart moeten er veel knopen worden doorgehakt. We snappen het als je niet weet waar je moet beginnen. Livestro Uitvaartzorg neemt zoveel mogelijk van jouw zorgen uit handen. Tijdens het regelgesprek kijken we naar wat er concreet moet gebeuren en daarna zetten we alles voor jou in gang. Jouw begrafenis of crematie is onze zorg.

Wat je zelf als eerste moet doen na een overlijden

Als eerste bel je de arts. (Bij overlijden in een ziekenhuis of zorgcentrum wordt deze vaak door de verzorging in kennis gesteld.) De overledene wordt onderzocht en de officiële overlijdensverklaring wordt ingevuld.

Daarna kan je ons meteen bellen en zullen wij vaak vragen of je al weet waar de overledene zal worden opgebaard: thuis of in een uitvaartcentrum. De laatste verzorging van de overledene heeft altijd prioriteit. Hiervoor kan je ons 24/7 bereiken omdat wij ervoor willen zorgen dat jouw geliefde zo snel mogelijk verzorgd en gekoeld (of gebalsemd) kan worden.

Ons verzorgingsteam wordt op de hoogte gebracht en zal de laatste verzorging opstarten. Vaak is het dan handig dat je al op zoek gaat naar de kleding waarin jouw geliefde zal worden opgebaard. Ook is het handig om op zoek te gaan naar het trouwboekje en/of paspoort/identiteitsbewijs (mocht dat er zijn) en eventuele uitvaartverzekeringspapieren.

Wat doet de uitvaartleider?

Zodra jij het overlijden bij ons meldt, zal er een afspraak worden ingepland met onze uitvaartverzorger. Hij gaat samen met jou de datum van de uitvaart vastleggen en je helpen met de keuzes die de eerste 24/48 uur moeten gemaakt worden. Hij doet de aangifte van overlijden bij de gemeente, regelt en bestelt alles wat nodig is voor de uitvaart. Hij helpt jou met het ontwerpen en opmaken van de kaart. Het is zijn taak je zoveel mogelijk te ontzorgen. Indien gewenst zal hij de uitvaart zelf aan elkaar praten en/of een overdenking verzorgen.

Wat te regelen bij een uitvaart?

Wil je weten wat er onder andere komt kijken bij een uitvaart? Tijdens het regelen van de uitvaart denk je aan praktische zaken zoals:

Veelgestelde vragen

De prijs hangt grotendeels af van jouw persoonlijke uitvaartwensen én van de grafkosten, deze kunnen per gemeente verschillen. Voor een begrafenis of crematie in Nederland kan je rekenen op een gemiddelde van €7.000 tot €11.000. Heb je een kleiner budget? Ook dan zijn er verschillende mogelijkheden.
De opdrachtgever hoeft geen familielid te zijn. In de Wet op de Lijkbezorging staat beschreven dat de persoon die het meest betrokken is de uitvaart dient te regelen. In het testament of codicil kan vastgelegd zijn wie verantwoordelijk is voor het regelen van de uitvaart na een overlijden.
Volgens de wet mag je een overledene vanaf 36 uur na het overlijden laten begraven of cremeren. Tussen het moment van overlijden en de uitvaart (begrafenis of crematie) mag maximaal 6 werkdagen zitten. Dit is exclusief de dag van overlijden.

Korting op jouw uitvaart

Leg jouw essentiële uitvaartwensen vast in ons laatste wensen boekje en ontvang korting op je uitvaart. Help jezelf en je nabestaanden door lid te worden. Vraag ons laatste wensen boekje vandaag nog aan!