Uitvaartkisten: Onze mogelijkheden

Sinds een paar jaar zijn wij volledig overgestapt naar duurzame en milieuvriendelijke kisten om zo ook ons steentje bij te dragen aan het milieu. Bij de crematie of begrafenis kunnen anders schadelijke stoffen vrijkomen. Benieuwd naar de mogelijkheden? We hebben een boek waarin onze meest voorkomende kisten staan. Je kunt deze hieronder downloaden.

Uitvaartkisten van vroeger

In vroegere tijden kwam de plaatselijke timmerman bij een overlijden thuis om de overledene op te meten, waarna er een kist op maat werd gemaakt. Sinds het cremeren meer toegepast werd, kwam daarmee de vraag naar goedkopere uitvaartkisten. De voorganger van uitvaartleider Immanuel bood destijds slechts twee kisten aan. Men kon kiezen tussen een massief eiken kist of een spaanplaten kist met een eikenfineer afwerking.

Vaak koos men voor massief eiken bij een begrafenis, omdat deze kist langer intact blijft dan de overledene, en dat geeft de familie een gerust gevoel. Voor een crematie koos men tot voor kort nog voor een spaanplaten kist omdat deze toch al na een week weer gecremeerd wordt.

Welke uitvaartkisten zijn er allemaal mogelijk?

Je hebt bij ons een uitgebreide keuze aan uitvaartkisten en -manden, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je voorkeuren en budget past. Alle kisten en manden zijn duurzaam en milieuvriendelijk en beschikbaar in meerdere vormen en maten. Onze selectie omvat onder andere:
Voor meer mogelijkheden download onze brochure

Wanneer moet je een uitvaartkist kiezen?

De keuze voor een uitvaartkist kan zowel voor als na het overlijden (van een naaste) plaatsvinden. Tijdens de voorregeling bespreken we de uitvaartwensen en kunnen we je alle kistopties laten zien. En tijdens het regelgesprek maken we definitieve beslissingen en leggen we concrete zaken vast, zodat er een duidelijk plan van aanpak is en je weet wat je kunt verwachten. Daarnaast bieden we een gratis Laatste Wensenboekje aan. Hierin staan de belangrijke contactgegevens en vastgelegde afspraken, inclusief wensen met betrekking tot de uitvaartkist en de wijze van opbaring.

Veelgestelde vragen

Nee, een kist is niet verplicht bij een uitvaart. Alternatieven, zoals een mand, doek (lijkwade) of opbaarplank zijn ook mogelijk. Indien gewenst kan de overledene ook worden gewikkeld in een eigen doek of omhulsel naar keuze, zoals een favoriet dekbed.
De kosten zijn afhankelijk van het type en materiaal van de uitvaartkist. De prijzen liggen vaak tussen de 300 en 1500 euro.
De kist wordt tijdens de crematie in de crematieoven geplaatst. De hitte verbrandt de kist volledig, samen met de overledene en eventuele verteerbare voorwerpen die in de kist zijn opgenomen.

Korting op jouw uitvaart

Leg jouw essentiële uitvaartwensen vast in ons laatste wensen boekje en ontvang korting op je uitvaart. Help jezelf en je nabestaanden door lid te worden. Vraag ons laatste wensen boekje vandaag nog aan!