Allerzielen 2021

Allerzielen, bij het horen van dit oud-Hollandse woord gaat er niet bij iedereen een lampje branden. In de meer zuidelijke provincies van ons land en België is dit veel meer een begrip. Daar zien we vandaag de begraafplaatsen massaal bezocht worden en nabestaanden bloemen (vooral de chrysanten) en kaarsen op de graven zetten. Om zo de overledenen te herdenken en te eren.
Hier op de Veluwe zien we toch ook steeds meer dat rond deze tijd er herdenkingsbijeenkomsten zijn waar, net als in de kerken, de namen van hen worden genoemd die in het afgelopen jaar overleden zijn.
Allerzielen kan dan ook wel de dag van herinnering worden genoemd. We kiezen bewust ervoor dat we hen die gestorven zijn niet willen vergeten. Of zoals een Joods gezegde ons vertelt, dat iemand pas echt gestorven is als hij of zij is vergeten…
Als je op een Joodse begraafplaats komt zal je dan ook kleine steentjes op een graf liggen. Bij ieder bezoek leggen ze een steentje erbij als stille getuigen dat degene die daar rust in het stof der aarde niet vergeten is en voorleeft in de harten van de nabestaanden.
Dit is eigenlijk hetzelfde wat wij nu alweer een tijdje op Facebook doen. Dagelijks noemen wij de namen van de mensen die op deze datum in de voorgaande jaren overleden zijn en waarvan wij hun uitvaart mochten verzorgen. En dagelijks herinner ik mij dan ook deze personen, hun levensverhaal en hun families. Voor mij is dit een manier van herinneren en die mij bemoedigt om dit mooie maar ook zware beroep te kunnen blijven doen.

We noemen de namen: Jolanda, Henk, Greet, Aalt, Herman, Wil, Hennie, Jan, Bram, René, Riek, Edy, Chris, Wilma, Anna, An, Ton, Elaine, Ada, Ger, Annie, Bep, Geesiena, Rennie, Klaas, Henk, Erik Jan, Tonny, Dini, Thea, Janny, Peter, Anneke, Dirk, Janine, Riet, Liesje, Gerrit, Yvonne… en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Mijn lijst telt 657 namen. Namen die ik met liefde blijf noemen.

En zo heeft u vandaag ook wel een naam die u met liefde zal kunnen uitspreken en herinneren. Misschien brengt u vandaag ook een bloemetje op een graf of steekt u een kaarsje aan bij een foto. Of fluistert u zacht die ene naam…
Een dag van gemis maar hopelijk meer dan dat een dag van warme herinneringen.
Aan een mens die er mocht zijn en voortleeft in onze herinneringen en harten!

Gerelateerde berichten

Remember Me … Zaterdagmiddag, ik kom thuis van mijn laatste uitvaart van...

Als de kerkklokken klinken … Het is Hemelvaartsdag, bijna de eerste dag...

Afgelopen week mocht ik de uitvaart van Kees verzorgen. Een doorsnee naam...