Koorden van Liefde…

Koorden van Liefde…

Het is zaterdagmiddag en ik kom weer thuis bij mijn gezin. Mocht net een uitvaart leiden van een 91- jarige moeder, oma… Het is alweer 3 jaar geleden dat ik de uitvaart van haar zus mocht leiden en ben ook daar voorgaan in het kerkelijke gedeelte. Ik heb haar en haar kinderen toen voor het eerst ontmoet. Deze week kreeg ik de vraag of ik ook de uitvaart van hun moeder, voorheen een levenslustige vrouw, mocht doen. Natuurlijk wilde ik dit en legde uit dat dit enigszins anders zou gaan dan bij hun tante. Geen koffie na afloop en ook zoveel mogelijk van op afstand regelen. Dus per mail, telefoon, Whatsapp en dit keer ook met Skype. Maar later bleek dat dit niet het enigste was wat er anders aan deze uitvaart zou zijn.

Dit besefte ik toen ik de muzieklijst door kreeg en nummers van Meat Loaf – Paradise by the Dashboard light – en – Rock Around the Clock – door Bill Haley & his Comets, op de lijst zag staan. Ik heb een paar keer goed gekeken of dit wel de lijst was die bij deze overledene hoorde. Want ik ben heel wat gewend, maar bij een 91- jarige vrouw die ook nog eens aangaf een Katholiek afscheid te wensen, had ik dit toch niet echt verwacht. Aan mij was de opdracht om dit tot een mooi geheel te maken. Met als klapper dat ik, na het lied – Mien zat in haar nachtjapon achter de rhododendron – door Tol Hanse, een schriftlezing met overdenking mocht doen. U begrijpt: een uitdaging van de bovenste plank. Maar ik begreep wel dat dit deze moeder ten voeten uit was. Na 2 dagen peinzen had ik mijn bruggetje gevonden. Mijn eerste bijbelvers kwam uit het bijbelboek Hooglied 2:14-17. Nu geen Mien in haar nachtjapon achter de Rododendron, maar een knapp herderinnetje die zich in de spelonk verbergt voor de koning die verliefd op haar is. En mijn 2e tekst kwam uit 1 Korintiërs 13 het loflied op de liefde.
Zo werd liefde het hoofd thema van deze dienst.
Hoe zij in liefde opgroeide – de liefde voor haar man die ze veel te vroeg verloor en hoe liefde voor haar kinderen en klein kinderen haar door die periode heen hielp en tenslotte hoe wij vandaag in liefde afscheid namen.

Het gezin had dit heel mooi symbolisch uitgebeeld – want om de afstand die we vanwege het Coronavirus moesten overbruggen – hielden zij met een koord (van liefde) elkaar vast. Dit raakte mij en ontroerde me en ik denk niet alleen mij maar alle aanwezigen.

En ik denk dat moeder met een lach en een traan vanaf boven zal hebben toegekeken. Gescheiden door de dood maar voor eeuwig en altijd verbonden en voortlevend in de harten van degenen die haar gekend hebben en nooit zullen vergeten. Dus ook in mijn hart zal zij verbonden blijven door een koord van liefde .

En ik – ik ben dankbaar dat ondanks alle beperkingen deze lieve vrouw toch een mooi passend afscheid konden geven…

Gerelateerde berichten

Koorden van liefde… Net voor de kerst sprak ik haar. Ze had...

Vanmorgen werd er aan de deur gebeld. Een weduwe kwam mooi kerststuk...

De pet van mijn vader is het enige wat ik ooit van...