Kunst is liefde

Vandaag mocht ik de uitvaart van Herman Gordijn verzorgen op Zorgvlied aan de Amstel in Amsterdam. Overigens een bijzonder mooie begraafplaats die zeker een bezoekje waard is om gewoon eens te gaan wandelen.
Het was een drukbezochte uitvaart met vele BNers en ook BBers maar bovenal een kleurrijk gezelschap met een gedeelde liefde voor Herman en zijn kunst.

Mooi om te zien wat zijn werk met mensen heeft gedaan en wat hij ons nalaat. Herman was gefascineerd door de menselijke huid en wist dit als geen ander te schilderen. Maar zoals zijn partner Joseph zo mooi verwoorde was zijn eigen huid vergankelijk maar de verf die hij gebruikte was ook een huid en die laat hij ons na.

Ook was ik dankbaar dat ik als uitvaartleider mee heb kunnen helpen om iets wat niet waar is recht te zetten. Vanwege zijn bijzondere schilderstijl en zijn homofiele achtergrond kreeg hij de naam vrouwenhater. Vandaag hebben we door de verhalen en getuigenissen over zijn leven maar ook door de symboliek om hem te laten wegdragen door vrouwen deze leugen mogen ontkrachten. Want nee hij was juist gesteld op vrouwen en vrouwen op hem!

Een uitvaart met bijzondere uitdagingen maar bovenal een uitvaart van iemand die gemist gaat worden. Maar die nog lang ons zal bijblijven door hetgeen wat hij ons aan kunst nalaat. Herman Gordijn bedankt!

Gerelateerde berichten

Koorden van liefde… Net voor de kerst sprak ik haar. Ze had...

Vanmorgen werd er aan de deur gebeld. Een weduwe kwam mooi kerststuk...

De pet van mijn vader is het enige wat ik ooit van...