Wat je zaait, zal je oogsten …

Wat je zaait, zal je oogsten …

Terwijl de kinderen de kist van vader in de grijze rouwauto schuiven, loopt de hond opgewonden te kwispelen aan de ketting op het erf. De duiven koeren erop los in het hok naast de rouwauto en ook de kippen scharrelen er lustig op los.

Nog 1 laatste rondje over erf van de boerderij waar deze man zijn hart had liggen. De kinderen en kleinkinderen volgen de man met de hoge hoed en achter hun volgt de zilvergrijze Cadillac stapvoets het erf af, het zandpad volgend richting de straat.

In het weiland langs het zandpad stonden de paarden met hun eigenaren in een erehaag om deze man een laatste eer te betonen.

Het enige wat we horen, zijn de schuifelende voeten, het geluid van de banden in het zand. Maar wat mij vooral raakte, was het geluid van de paarden en het snikken van de mensen. De magie van het moment zorgde ervoor dat ook ik moest vechten tegen de tranen.

Familiemens, humorvol, dierenvriend, man van weinig woorden zijn zomaar wat woorden die pasten bij deze man.

Vol liefde spraken zijn kinderen met mij over hun vader. Het was duidelijk met welk zaad deze man gezaaid had. Als je distels zaait, kan je geen zonnebloemen oogsten. Maar deze man had duidelijk het zaad van liefde gezaaid.

In de rouwdienst kwam dit duidelijk tot uiting. Het was een warm afscheid. Op de weg van de aula naar de begraafplaats reed de grijze rouwauto langs de weilanden. Vanuit mijn ooghoeken zag ik de geitenbokjes springen als teken van de lente. Teken van nieuw leven.

Zijn leven is voorbij, maar de herinnering blijft.

De boom is gevallen, maar op zijn wortels mogen zijn kinderen en kleinkinderen verder bouwen.

Als we het graf verlaten, kijk ik nog een keer in het geopende graf en zie dat,ondanks dat het graf diep is, de zon toch nog een gedeelte van de kist goudgeel verlicht.

Een gevoel van warmte vult mijn hart.

Dankbaar dat ik deze man ook gekend heb en hem een waardig afscheid mocht verzorgen.

Rust zacht vriend, je hebt ‘t meer dan verdiend.

Je mocht oogsten wat je gezaaid hebt!

Gerelateerde berichten

Afgelopen week mocht ik de uitvaart van Kees verzorgen. Een doorsnee naam...

Koorden van liefde… Net voor de kerst sprak ik haar. Ze had...

Vanmorgen werd er aan de deur gebeld. Een weduwe kwam mooi kerststuk...