Zijn klompen wegzetten…

Zijn klompen wegzetten…

Aflopen week merkte ik dat mijn klompen “afgetrapt” waren. Bij het wandelen over een grindpad kwamen de steentjes door de afgesleten bodem door. Bij mijn zoektocht naar nieuwe klompen vond ik een paar prachtige zwarte “rouwklompen”. Echt een paar klompen voor een begrafenisondernemer.

Klompen, bij ons in het dorp zie je ze nog wel, maar minder dan vroeger. Mijn opa en oma liepen altijd op klompen. Zelf staan er altijd wel een paar klompen bij mijn voordeur. Handig voor even in de tuin of een rondje met de honden.

Maar ook bij menig uitvaart waren klompen betrokken. Onlangs had ik nog een uitvaart van een hoefsmid waarbij de klompen op zijn kist stonden en mee het graf in gingen. Dit was een mooi en symbolisch iets, want hij had zijn klompen niet meer nodig. Maar wist u dat er ook een oudhollands gezegde is dat hier over gaat? Iedereen kent nog wel de uitdrukking; Nou breekt mijn klomp! (als er iets gebeurt wat je echt niet verwacht had) Maar kent u ook de uitdrukking: Hij heeft zijn klompen thuisgebracht of weggezet. Dit betekend dat iemand gestorven is.

Een mooi oudhollands gezegde wat niet veel meer gebruikt wordt, maar wel veelzeggend is. 

Vandaag was het de eerste Pinksterdag. Voor veel mensen een vrije dag, maar ook een dag waarop gelovige mensen elkaar vaak ontmoeten. Mijn familie ging vroeger naar de Pinksterconferentie in Vierhouten. Deze conferentie bestaat nog steeds maar is veel groter en massaler geworden. Vandaag ontmoetten 60.000 mensen elkaar in de polder bij Biddinghuizen om samen het Pinksterfeest te vieren. Zelf keken we vandaag online thuis mee vanuit de tuin omdat de toegangskaarten waren uitverkocht en ik nog herstellende ben van een operatieve ingreep. Maar mijn gedachten gingen weer terug naar mijn kindertijd toen ik op klompen of laarzen daar op het terrein rondliep.

Vorig jaar mocht ik de oud-directeur en medeoprichter van deze conferentie bij zijn vrouw begraven. Ja, hij had zijn klompen weggezet..

Maar vandaag zag ik zijn opvolger, die ik ook persoonlijk ken in zijn voetsporen treden of mag ik zeggen: hij is op zijn klompen verdergegaan. Misschien een maatje groter, maar nog steeds wandelt hij hetzelfde “klompenpad”.

Ik hoop dat ik nog wat klompen mag verslijten voordat ik mijn klompen moet wegzetten. Maar ik hoop dat men dan ook met zoveel liefde en respect nog een keer kijkt naar het klompenpad dat ik heb gelopen. En menig klompenpaar netjes heb mogen wegzetten…

Gerelateerde berichten

Koorden van liefde… Net voor de kerst sprak ik haar. Ze had...

Vanmorgen werd er aan de deur gebeld. Een weduwe kwam mooi kerststuk...

De pet van mijn vader is het enige wat ik ooit van...