Koorden van liefde…

Koorden van liefde…

Net voor de kerst sprak ik haar. Ze had het bericht gekregen dat ze nog enkele maanden nog had en wilde met mij haar uitvaart regelen. Samen met haar lieve echtgenoot had ik een bijzonder gesprek. Ze was hier op FB een van mijn eerste volgers. Aan het einde van het gesprek stelde ik haar voor nog een brief te schrijven. Een brief die ik vandaag in haar afscheidsdienst mocht voorlezen en waarmee ze een diepe indruk op ons allen achterliet.

Naast dat ze een lieve vrouw en moeder was voor haar kinderen was het een op en top oma.

Dit deed mij besluiten om het linten ritueel voor te stellen.

Afgelopen vrijdagmiddag toen we haar in de kist had gelegd ging ik naar haar 7 kleinkinderen in de woonkamer met een aantal rollen lint. Ieder van hen mocht zijn eigen lint uitkiezen en ik knipte ze op gelijke lente af. Daarna maakte ik ze aan 1 kant vast aan elkaar met een knoop. Ik legde hen uit dat ieder van hen uniek was en er mocht zijn. We zijn allemaal anders en jullie hebben soms zelfs andere ouders. Maar wat jullie met elkaar verbind dat is oma. Zij heeft jullie ouders het leven gegeven en zonder haar waren jullie er niet geweest.

Deze linten staan voor die levenskoorde. Koorden van liefde. Samen met hen heb ik toen de knoop in de gevouwen handen van deze lieve vrouw gelegd en toen de kist gesloten werd staken de linten er nog uit.

Vandaag aan het einde van de dienst hebben we de koorden afgeknipt. Als symboliek dat we haar losmoeten laten maar ook dat ze altijd met ons mee gaat. Liefde stopt niet bij de dood maar is eeuwig.

Een mooi mensenkind is niet meer. Maar haar koorden van liefde zullen nog lang in onze levens gevoeld worden. Zo ook in de mijne ❣

Gerelateerde berichten

Afgelopen week mocht ik de uitvaart van Kees verzorgen. Een doorsnee naam...

Wat je zaait, zal je oogsten … Terwijl de kinderen de kist...

Vanmorgen werd er aan de deur gebeld. Een weduwe kwam mooi kerststuk...