Wat moet je met een graf?

Waarom bezoeken mensen graven?
De een komt er nooit en de ander kan geen dag overslaan.

Wat vinden we er? Ik denk niet veel. maar we hebben er wel wat achter moeten laten wat ons dierbaar is.
Wat vinden we er? De een komt er verdrietiger vandaan dan hij er heen ging terwijl de ander juist er rust vind.

We praten soms tegen de steen in de hoop dat hij of zij die daar ligt ons kan horen. Ik betrap mijzelf daar soms ook op. Ook al weet ik beter en ben ik ook dankbaar dat dit niet zo is.
Wat zouden ze dan een verdriet om ons hebben.

Vandaag reed ik langs de begraafplaats in Putten en iets dwong me ertoe om even te stoppen en de graven van mijn voorouders te bezoeken. Ik was al even niet geweest en de hele dag was ik maar bezig waarom? Waarom vandaag? Waarom nu?

Vanavond bij een nazorg gesprek hadden we het over het bezoeken van graven en de schoonzoon vertelde dat hij net als ik bij belangrijke momenten in zijn leven naar het graf van zijn vader gaat. Omdat hij het zo graag had willen delen.

En toen wist ik het. Momenteel sta ik op een kruispunt en weet niet welke beslissing ik moet maken. Onderbewust ging ik er heen omdat ik graag mijn vader om raad had gevraagd maar besef dat ik dat nooit kon krijgen.

Toch heb ik geen spijt van dit bezoekje. Ik genoot van de stilte op de begraafplaats. Het uitzicht op de molen Het Hert en daarvoor dat kruis. Wat mij zegt dat er een is die een antwoord weet…

En wat mijn voorouders betreft hen eer ik en fluister heel zacht: Rust zacht…

Gerelateerde berichten

Koorden van liefde… Net voor de kerst sprak ik haar. Ze had...

Vanmorgen werd er aan de deur gebeld. Een weduwe kwam mooi kerststuk...

De pet van mijn vader is het enige wat ik ooit van...