De “groene” uitvaart…

Zwart is niet meer alleen de enige kleur die we verbinden aan rouw. Maar heb je er ook al eens eraan gedacht hoe groen jouw uitvaart moet/mag zijn?

Zo kan je bijvoorbeeld als laatste bed een ecokist kiezen, zo wordt jouw uitvaart al een beetje groener. Wij van Livestro 

Uitvaartzorg leveren nu al weer een jaar of 5 enkel ecologisch vriendelijke kisten. De spaanplaten kist is niet meer verantwoord om te gebruiken. 

Maar wist je dat er zelfs kisten bestaan van paddenstoelen- die gaan niet alleen helemaal op in de natuur, maar bespoedigen ook het proces van het lichaam om opgenomen te worden in de natuur.

En wil je het echt groen maken, kun je in plaats van een rouwauto kiezen voor een rouwbakfiets. Deze zit ook in ons arangement. Hoe bijzonder is het om als rouwstoet het laatste afscheid per fiets te doen.

Natuurlijk zien we ook steeds meer mensen kiezen voor een laatste rustplaats op een Natuurbegraafplaats. Naast dat de kleding en kist wel aan eisen moeten voldoen, is dit vaak een goedkopere optie dan een graf te moeten kopen met steen. Je kiest hier voor een “eeuwig” plekje in de natuur. Dit is veel milieuvriendelijker dan een crematie. (Wat velen niet weten, is dat cremeren sowieso de minst groene optie is.)

Vanaf medio 2024 verwachten we dat er een nog milieuvriendelijkere optie bij de wet zal worden toegestaan en dit is het resomeren – ook wel watercrematie wordt genoemd omdat het lichaam wordt opgelost in een vloeistof. De beenderen blijven. En net als bij cremeren, krijg je deze als een wit poeder mee. Het zal nog even wennen zijn, maar ik denk dat dit wel toekomst heeft. Zeker ook omdat dit de beste oplossing voor het milieu is. En ook de symboliek is mooi. Je wordt geboren in water en eindigt daar weer.

Maar er zijn natuurlijk zoveel meer mogelijkheden om jouw uitvaart groener te maken. Indien dit bij je past, denken wij graag met je mee en zet ik mijn groene hoed op.

Gerelateerde berichten

Vaak hebben we het hier over mensen die uit de tijd zijn...

De Kerst MIS boom! Vandaag hebben we op kantoor de Kerst MIS...

Kijken jullie ook al naar het Glazen Thuis van radio A1 (voor...