Immanuel Livestro nieuwe voorzitter dweildag Voorthuizen

Nieuwe voorzitter kijkt uit naar ‘gezelligste dag van het jaar’

25 juni 2023 om 11:43 Activiteiten

VOORTHUIZEN Vrolijkheid troef! Dat is de garantie van het Dweilorkestenfestival dat jaarlijks op de eerste zaterdag van juli in Voorthuizen wordt gehouden. Kersverse ‘voordweiler’ is Immanuël Livestro (56), die het stokje van Stephan Evers overneemt.

Hij groeide op in Putten en streek vervolgens neer in Harderwijk, waar Livestro een aantal jaar voorganger was in een Messiaans Charismatische Gemeente. Vervolgens gooide hij het over een andere boeg en kwam hij in dienst bij Monuta, waarvoor hij naar Terschuur verhuisde. In 2013 begon hij met zijn eigen uitvaartonderneming en ging Livestro in Voorthuizen wonen. Bijna direct stonden de organisatoren van het Dweilorkestenfestival op de stoep met de vraag of hij dit vrolijke evenement wilde sponsoren. En de nieuwe inwoner zei meteen ja.

,,Iedereen kijkt er naar uit. Veel mensen in ons dorp vinden het de gezelligste dag van het jaar. Dit is echt het feest van Voorthuizen, maar ook van ver stromen de mensen toe. Het bevordert een stuk verbroedering tussen alle lagen van de bevolking. Op die dag bestaan er geen hokjes meer en dat vind ik heel mooi en bijzonder.”

De dag is gratis te bezoeken en begint om 11.00 uur. Rond de klok van vijf á zes uur is de uitreiking van de eerste, tweede en derde prijs, tegenover het Bunckmanplein. De jury beoordeelt de muziek, het repertoire en de interactie met het publiek. ,,Kun je echt een feestje bouwen? Dat vormt een grote factor.”

CLOWN Livestro blikt even terug in de geschiedenis. Hij refereert aan het festival-initiatief dat achttien jaar geleden door Voorthuizenaren en de onlangs overleden Barnevelder Dick van Rheenen werd genomen. ,,Ze wilden iets leuks voor het dorp doen. Een stukje vreugde brengen. Dat is ook de reden waarom ik erin ben gestapt, omdat ik als begrafenisondernemer aan de verdrietige kant zit. Op de festivaldag ontmoet ik zoveel families in een heel andere setting. Dat vind ik fijn.”

Dat het leven bestaat uit een lach en een traan onderstreept hij, waarbij in beide gevallen muziek vaak een flinke rol speelt. Daarom namen de organisatoren van het Dweilorkestenfestival het liedje ‘Hij was maar een clown’ van Ben Cramer als uitgangspunt, waarin over dat emotionele contrast gezongen wordt. ,,Veel mensen zijn in wezen ook een clown, want we hebben allemaal een buiten- en binnenkant.”

Op de prijs/beker is die clown te zien, een bokaal die in groot en klein formaat bestaat. ,,De wisselbokaal voor de winnaar gaat elk jaar van orkest naar orkest.” Voor een mooie uitvoering van de bewuste smartlap over de clown kunnen orkesten bonuspunten krijgen. Zelf houdt de voordweiler van allerlei muziek, zoals de country-getinte liedjes van Ilse de Lange en van Rob de Nijs of Passenger.

SLECHT GEVALLEN ,,’s Middags hebben we de leutklasse en ’s avonds hadden we de echte competitie voor het kampioenschap van Nederland”, licht de voorzitter toe. ,,Helaas is er een streep gezet door het avondprogramma, omdat tegelijkertijd Gelderpop in de lokale omgeving op Zeumeren plaatsvindt. We begrijpen nog steeds niet waarom de gemeente een vergunning voor dat muzikale evenement op dezelfde dag toe kon staan. Wij zaten immers al jaren op die eerste zaterdag van juli. Dat is toen behoorlijk slecht gevallen in het dorp, maar je doet er niks aan. De argumentatie was dat deze twee evenementen elkaar niet zouden bijten, maar ik vind het zonde dat je ze op één dag laat plaatsvinden. Ze trekken namelijk allebei een publiek van jong en oud. Misschien dat wij daarom in de toekomst toch besluiten om naar een andere datum te gaan, maar zover zijn we nu nog niet.” Met als gevolg dat in dat geval het Nederlands Kampioenschap van dweilorkesten nieuw leven ingeblazen kan worden.

DECIBEL Na de coronajaren vond in 2022 het Dweilorkestenfestival opnieuw plaats en stroomde het heel dorp weer vol. ,,Dat was heel bijzonder om te zien.” Dit jaar doen er acht orkesten mee, afkomstig uit verschillende plaatsen in het land. Livestro vindt dat Kapel Decibel uit Ede zo ongeveer als ‘huisorkest van Voorthuizen’ is geadopteerd, want uit het dorp zelf is tot dusver nog geen dweilorkest geïnitieerd. De andere orkesten die deze zomer in Voorthuizen de longen uit hun lijf blazen zijn: Bouncebrass uit Harderwijk, Foutje bedankt uit Rijswijk, Heure Zien en Zwege uit Oisterwijk, Nep-Tunes uit Zeewolde, Valleibloazers uit Amersfoort, Iren3 uit Ede en de winnaar van vorig jaar; Zwajé de La Mimol uit Zaltbommel.

,,We openen de dag een beetje ludiek, terwijl wethouder Mijntje Pluimers van cultuur deze opening zal verzorgen. Het is mooi dat zij iets van deze prachtige dag mee kan maken. De orkesten beginnen dit jaar met spelen voor de ouderen die in Klein Avondrust wonen. Daarna zullen de orkesten alle terrassen afgaan, dat hebben we goed met elkaar afgesproken.”

Het huidige bestuur van de festivalstichting bestaat naast Livestro uit Mike Kooijman, Bastiaan Peek, Marjolein Eelderink, Gerbrand Besselsen, Johan Brink en Aron Water. Bovendien steken tientallen vrijwilligers die dag de handen uit de mouwen om alles in goede banen te leiden. ,,Het is qua organisatie iets kleiner geworden, omdat we er vroeger in de avond ook artiesten bij hadden. Maar het wordt ongetwijfeld weer een groot feest!”

https://www.barneveldsekrant.nl/lokaal/activiteiten/941274/nieuwe-voorzitter-kijkt-uit-naar-gezelligste-dag-van-het-jaar?fbclid=IwAR1mtLcu8J6LcZ52yWwamNGZI3CtUy3zizVFQtYE16t6XzEhP0ZzopFxPEU

Gerelateerde berichten

Niet zomaar een baan… Ik zal wel commentaar krijgen van collega’s maar...

Dan kan dit je kans zijn. Want er is weer plek voor...

Vaak hebben we het hier over mensen die uit de tijd zijn...